O konferenci

Naše životy se přesouvají do virtuálního prostředí. Nejen že v této nové realitě pracujeme, komunikujeme, relaxujeme nebo platíme virtuálními měnami, ale modelují se v ní již i nová města, nebo provádějí operace. Jak budeme fungovat v stále rostoucím digitálním světě v budoucnu? A má takový svět nějaká pravidla? Na to se pokusí odpovědět letošní ročník konference LAW FIT, kterou již po sedmé pořádá Fakulta informačních technologií ČVUT v Praze.

Konference je určena pro studenty, akademiky i širokou odbornou veřejnost, a to jak IT specialisty, tak právníky. Vstup na konferenci je zdarma, ale kapacita je omezena.

Místo a doprava

Konference se koná v prostorách Fakulty informačních technologií ČVUT v Praze na adrese Thákurova 9, 160 00 Praha 6 v přednáškovém sále 105 v přízemí budovy.

Při využití městské hromadné dopravy se nejblíže nachází stanice metra Dejvická (zelená linka A) a tramvají Dejvická (linky 20 a 26) a Lotyšská (linky 8 a 18). Od zmíněných zastávek se budova fakulty nachází cca 7 minut pěšky.

Přednášející

Mojmír Hampl
INEV
zavřít
Mojmír Hampl  

Mojmír Hampl je český ekonom, bankéř a publicista s tituly z Vysoké školy ekonomické v Praze a University of Surrey ve Velké Británii. Většinu svého dosavadního profesního života zasvětil České národní bance (ČNB), kam nastoupil jako analytik po obhajobě diplomové práce u tehdejšího viceguvernéra ČNB Pavla Kysilky.

Po čtyřleté přestávce, kdy působil jako ekonom v České spořitelně a později jako člen vedení České konsolidační agentury, se v roce 2006 do ČNB vrátil, když byl jmenován do její bankovní rady. Mezi lety 2008 a 2018 zastával funkci viceguvernéra ČNB.

Celý život se ve svých pracích opakovaně vrací k tématu peněz, měn a centrálních bank. I proto je znám svými velmi ostrými názory na téma eura a také evropské integrace. Publikoval více než tři sta populárních a odborných článků v nejrůznějších oblastech jeho širokého zájmu – od makroekonomie, přes ekonomickou historii až po příspěvky na téma kryptoměn. Přednášel na řadě míst světa, zejména o měnové politice a centrálním bankovnictví. Je také členem správní rady a spoluzakladatelem Institutu pro ekonomické vzdělávání INEV.

Jan Hovora
Pocket Virtuality a.s.
zavřít
Jan Hovora    

Jan Hovora vystudoval kybernetiku na ČVUT v Praze a má dlouholeté zkušenosti v oblasti softwarového inženýrství. Je spoluzakladatelem největší české společnosti v oblasti vojenských simulací Bohemia Interactive, kde se zabýval vývojem a výzkumem v oblasti RT počítačové grafiky a simulace, především v oblasti motion capture, laserové 3D skenování, lowpoly modelování a systémů pro generování vegetace.

V současnosti je CEO společnosti Pocket Virtuality a.s., která se zabývá vývojem sofistikovaných systémů pro VR / AR, platformy Fata Morgana a HoloObserver.

Věra Jourová
Evropská komisařka
zavřít
Věra Jourová    

Věra Jourová je v současné době Evropskou komisařkou pro spravedlnost, spotřebitelé a rovnost mužů a žen. V roce 2014, předtím než nastoupila do Evropské komise, zastávala pozici ministryně pro místní rozvoj České republiky. Od roku 2006 do roku 2013 pracovala ve své vlastní firmě jako mezinárodní konzultantka pro fondy Evropské Unie a byla také součástí konzultační činnosti na Západním Balkáně souvisejících se vstupem do Evropské Unie. Vystudovala právo a také teorii kultury na Karlově univerzitě v Praze.

Jan Kolouch
CESNET
zavřít
Jan Kolouch  

Jan Kolouch dlouhodobě působí na několika vysokých školách, kde je garantem předmětů jež se věnují problematice kybernetické kriminality a kybernetické bezpečnosti. Na řadě aktivit spolupracuje mimo jiné i se sdruženími CESNET, CZ.NIC a bezpečnostními týmy CERT/CSIRT.

Těžištěm jeho odborného zájmu je problematika aplikovatelnosti práva a odpovědnosti za protiprávní jednání v kyberprostoru. Věnuje se i dalším projektům a školením v oblasti bezpečnosti v ICT, boje s kyberzločinem, ochraně uživatelů aj., jak na národní, tak mezinárodní úrovni. Snaží se také zvyšovat informovanost laické i odborné veřejnosti v uvedených oblastech, mimo jiné i vydáváním publikací pod CC licencí.

Martin Kotek
Asociace virtuální a rozšířené reality
zavřít
Martin Kotek    

Martin Kotek je popularizátor virtuální a rozšířené reality. Je prezidentem Asociace virtuální a rozšířené reality a vedoucí Centra pro digitalizaci a vzdělávací technologie při CIIRC ČVUT.

Zdeněk Kučera
Kinstellar
FIT ČVUT v Praze
zavřít
Zdeněk Kučera  

Zdeněk Kučera působí v mezinárodní advokátní kanceláři Kinstellar v Praze. Ve své praxi se zaměřuje zejména na řešení sporů, obchodní právo a IT právo. V rámci IT práva se specializuje zejména na strukturování komplexních projektů, akvizic IT společností, softwarové právo, otázky elektronické kontraktace, odpovědnosti na internetu, ochrany osobních údajů a právní úpravu on-line marketingu.

Je garantem výuky právních předmětů na Fakultě informačních technologií ČVUT v Praze a IT právo přednáší rovněž na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V minulosti vedl též kurz například na Právnické fakultě Shandong University v Číně a byl poradcem v oblasti IT na Úřadu vlády České republiky. V roce 2016 byl zařazen do seznamu inovativních právníků České republiky a je doporučován Chambers Europe a Legal500 pro oblast TMT. V roce 2017 byl jmenován právníkem roku pro oblast IT práva.

Ondřej Materna
Legito
zavřít
Ondřej Materna    

Ondřej je generální ředitel (CEO) a spoluzakladatel firmy Legito. Je držitelem magisterských titulů z práva a informačních technologií. Tato unikátní kombinace vedla Ondřeje k založení Legita, které v sobě kombinuje oba tyto specifické obory. Než začal působit v Legitu, pracoval více než 6 let v advokátní kanceláři specializující se na oblast IT práva a investice do technologických startupů.

Milan Mitošinka
Cleverlance
zavřít
Milan Mitošinka    

Milan Mitošinka je expert v oblasti světa mobilních technologií, nositelné elektroniky, IoT a VR / AR. Jeho motivací ke stálému zlepšování softwarových řešení a produktů je použití právě těchto technologií. Velký potenciál vidí v obohacování konvenčních produktů o software i hardware, který by mohl zefektivnit jeho prodej a fungování, což vidí jako správnou cestu do budoucnosti. Jako vedoucí jednotky mobilního vývoje – Mobile IT a inovačního labu pro IoT a VR / AR v Cleverlance Group pracuje na inovační části portfolia produktů pro společnosti jako Deutsche Telekom, Dovera ZP, Komerční Banka, Škoda Auto aj.

Jaromír Novák
Český telekomunikační úřad
zavřít
Jaromír Novák    

Narodil se 12. prosince 1979 ve Vysokém Mýtě. Vystudoval právo na Právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně a Fakultu informačního managementu na Univerzitě Hradec Králové.

V roce 2005 nastoupil na Ministerstvo informatiky do odboru elektronických komunikací a po zrušení tohoto ministerstva přešel na Ministerstvo průmyslu a obchodu, kde posléze působil v pozici ředitele odboru elektronických komunikací a následně ředitele sekce digitální ekonomiky.

Do jeho kompetence patřila problematika poštovních služeb, služeb informační společnosti a agenda odboru elektronických komunikací. Aktivně se podílel mimo jiné na vyjednávání tzv. telekomunikačního balíčku v době českého předsednictví v Radě EU v roce 2009 a byl členem týmu pro implementaci nových regulačních pravidel do českého právního prostředí.

V říjnu 2012 byl vládou jmenován do funkce člena Rady ČTÚ do roku 2017. Jeho mandát člena Rady byl usnesením vlády v květnu 2017 prodloužen do roku 2022.

Předsedou Rady Českého telekomunikačního úřadu byl vládou jmenován 15. května 2013 a usnesením vlády z května 2017 byl předsedou Rady ČTÚ jmenován do roku 2020.

Václav Písecký
Policie ČR
zavřít
Václav Písecký  

Václav Písecký je vedoucím oddělení informační kriminality na Krajském ředitelství policie hl.m. Prahy.

Martin Stránský
wBTCb
zavřít
Martin Stránský  

Martin Stránský je zkušený manažer a investor s rozsáhlými obchodními znalostmi v různých oblastech. Hned po sametové revoluci se v roce 1989 stal podnikatelem. Od té doby založil několik úspěšných firem například v oblasti školství, IT nebo ekologický start-up, kde je snadno měřitelné, že se staly úspěšnými. Zaměřuje se také na fúze a akvizice. Aktuálně je také zakladatelem a CEO world BTC business, SE, která podniká svoji činnost v oblasti kryptoměn.

Dominik Stroukal
Roklen
zavřít
Dominik Stroukal    

Dominik Stroukal je hlavní ekonom finanční skupiny Roklen. Vyučuje na VŠ CEVRO institut, je autorem několika knih, provází pořadem Kdo to platí? na MALL.TV, je šéfredaktorem časopisu Trade-off a vede společnost bit agency. Je autorem první české knihy o Bitcoinu (2015) a dalších kryptoměnách (2018). V roce 2019 mu vyšla kniha Ekonomické bubliny. Má doktorát z ekonomie z Vysoké školy ekonomické, vedle které vystudoval také mediální studia na Univerzitě Karlově. V minulosti byl ředitelem Liberálního institutu a Ludwig von Mises Institutu pro ČR a SK. Vyučoval na Vysoké škole finanční a správní, na Vysoké škole ekonomické a na gymnáziích Porg a Nový Porg.

Štěpán Šilhavý
SENSE ARENA
zavřít
Štěpán Šilhavý  

Štěpán Šilhavý je Director of Sales partner v SENSE ARENA, která je světovým lídrem ve vývoji VR tréninkové platformy. Dříve pracoval například pro UNILEVER nebo Media Direction, kde byl členem skupiny Mark BBDO. V roce 1994 založil vlastní reklamní agenturu Art Drive a od roku 2001 je členem představenstva Rentel a.s.

Markéta Trimble
William S. Boyd School of Law
zavřít
Markéta Trimble    

Markéta Trimble v současnosti působí jako associate professor na právnické fakultě William S. Boyd School of Law při University of Nevada/Las Vegas, USA. Specializuje se na mezinárodní právo soukromé a právo duševního vlastnictví.

Ondřej Vykoukal
KPMG Legal
zavřít
Ondřej Vykoukal    

Ondřej Vykoukal je advokátem advokátní kanceláře KPMG Legal. Ve své praxi se zaměřuje především na právo duševního vlastnictví, a to zejména na právo autorské a práva související. Poradenství poskytuje rovněž v oblasti práva informačních technologií, kde se věnuje převážně moderním technologiím, právním aspektům internetu a právním vztahům odehrávajícím se on-line. V této souvislosti se Ondřej rovněž zabývá ochranou osobních údajů a osobnostních práv obecně. Je členem mezinárodní učené společnosti pro zkoumání otázek autorského práva ALAI.

Program a přednášky ke stažení



Program si můžete stáhnout ve formátu PDF zde.


Bloky označené symbolem obsahují po rozkliknutí seznam přednášek ke stažení. Prezentace průběžně doplňujeme.





8:30 – 9:00

Registrace

9:00 – 10:30

Rozšířená a virtuální realita jako budoucnost

   Marcel Jiřina, Zdeněk Kučera, Martin Kotek, Milan Mitošinka, Jan Hovora, Štěpán Šilhavý

zavřít
Rozšířená a virtuální realita jako budoucnost

První blok představí nové technologie v oblasti rozšířené reality (AR) a virtuální reality (VR). Jak tyto technologie promění naše fungování v následujících letech? Na to se pokusí odpovědět zástupci předních společností, které se vývojem této „budoucnosti“ zabývají.

Přednášející:
Marcel Jiřina – Úvodní slovo děkana FIT ČVUT v Praze
Zdeněk Kučera – Život v digitální realitě
Martin Kotek – Budoucnost AR a VR
Milan Mitošinka – Jak začít s AR a VR
Jan Hovora – Implementace AR a VR v průmyslu
Štěpán Šilhavý – VR jako profesionálního trénikový nástroj ledního hokeje

10:30 – 11:00

Přestávka

11:00 – 12:30

Digitální realita a právo

    Věra Jourová, Jaromír Novák, Markéta Trimble, Ondřej Vykoukal

zavřít
Digitální realita a právo

V druhém bloku se budeme zabývat otázkami právní regulace v digitální realitě. V úvodu budou představeny iniciativy Evropské unie v této oblasti. Rozvoj digitální reality je podmíněn kvalitou sítí a proto se podíváme na její vývoj. Dále budeme diskutovat, zdali je současné právo připraveno na nové technologie v oblasti rozšířené reality (AR) a virtuální reality (VR).

Přednášející:
Věra Jourová – Úvodní slovo bloku
Jaromír Novák – Kapacita sítě jako základ digitální reality
Markéta Trimble – AR a VR a problémy vymáhání práv duševního vlastnictví
Ondřej Vykoukal – Odpovědnost ve světě virtuální reality

12:30 – 13:15

Přestávka (oběd)

13:15 – 14:45

Kryptoměny

   Mojmír Hampl, Dominik Stroukal, Martin Stránský

zavřít
Kryptoměny

Nahrazují kryptoměny elektronické peníze, nebo jsou pouze krátkodobou módní záležitostí? A jaká bude jejich role v příštích letech? Nad budoucností digitálních měn a jejich regulací budou diskutovat přední čeští odborníci.

Přednášející:
Mojmír Hampl – Budoucnost kryptoměn a jejich regulace
Dominik Stroukal – Budoucnost kryptoměn a jejich regulace
Martin Stránský

Přednášky ke stažení

Dominik Stroukal – Nahradí Bitcoin současné peníze?

14:45 – 15:00

Přestávka

15:00 – 15:30

Právní služby v digitální realitě

   Ondřej Materna

15:30 – 16:30

Digitální realita a šedá zóna

   Václav Písecký, Jan Kolouch

zavřít
Digitální realita a šedá zóna

Krádeže identit, kyberšikana a praní špinavých peněz. Jak se vypořádáme s šedou zónou, kterou s sebou přináší digitální realita?

Přednášející:
Václav Písecký – Kriminalita v digitální realitě
Jan Kolouch – Nebezpečné chování v digitální realitě

Organizátoři

Organizátor konference

Zdeněk Kučera (chair konference)

zdenek.kucera[zavináč]fit.cvut.cz

Veronika Dvořáková (organizace a PR)

 veronika.dvorakova[zavináč]fit.cvut.cz

Fotogalerie

Další fotografie z konference naleznete na Mediatéce ČVUT.

Fotografie jsou k volnému užití s podmínkou uvedení autora: VIC ČVUT v Praze.

Partneři



Hlavní mediální partner





Akce je zařazena mezi doprovodné události Týdne inovací 2019.



Archiv

2018 Copyright a technologie
2017 Právo a umělá inteligence
2016 Data
2015 Konec volného internetu?
2014 Reklama na internetu
2013 Přehodnoťme pojetí autorského práva na internetu!